Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Expoziţie „Gepizii – artizani şi războinici” la Muzeul Judeţean
Florin Răchitan  - Miercuri, 22 Februarie 2012

Un număr mare de sătmăreni, majoritatea elevi de liceu, au participat miercuri la vernisajul expoziţiei „Gepizii – artizani şi războinici” organizată de Muzeul Judeţean Satu Mare, în parteneriat cu mai multe muzee din Bucureşti, Cluj, Târgu Mureş, Bistriţa şi Alba Iulia. Expoziţia face parte din seria manifestărilor menite să popularizeze civilizaţiile străvechi ce s-au dezvoltat în regiunea noastră în diferite perioade istorice.

 

Potrivit prezentărilor directorului Muzeului Judeţean, Liviu Marta, şi a şefului Secţiei de Arheologie, Robert Gindele, gepizii – un popor germanic ce a migrat în secolul II din Scandinavia până în Transilvania, unde a format un puternic regat cu centrul în zona Clujului – a lăsat în urmă câteva dovezi arheologice uluitoare la Dindeşti şi Berveni, inclusiv aşa-numitele case lungi, specifice Nordului Europei.

 

Perioada de maximă dezvoltare a civilizaţiei gepizilor a coincis cu stăpânirea hunilor, ai căror vasali au fost multă vreme, după care s-au răsculat împotriva urmaşilor lui Attila şi, împreună cu alte triburi germanice, i-au alungat practic pe huni din Europa. Civilizaţia gepizilor a continuat să înflorească până la venirea maghiarilor în Bazinul Carpatic, în secolul al IX-lea, când se presupune că au fost exterminaţi sau asimilaţi.

 

La Muzeul Judeţean din Satu Mare sunt expuse până la mijlocul lunii martie peste 300 de piese ce dovedesc măiestria gepizilor în artizanat: ulcioare, şiraguri de mărgele şi alte podoabe, monede de aur şi argint, dar şi arme. Expoziţia poate fi vizionată zilnic între orele 9 – 17, preţul unui bilet de intrare fiind de 3 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru copii.



2054 vizite
Distribuie pe